Ontwerp je eigen trouwceremonie {persoonlijke bruiloft}

Iedereen wil een persoonlijke bruiloft, en daar hoort zeker een bijzondere trouwceremonie bij! Gisteren heb ik geschreven over de omzetting van geregistreerd partnerschap naar huwelijk. Vandaag publiceer ik een artikel geschreven door Mark van Leeuwen van Mooi Trouwen. Hij is een hele leuke BABs (Buitengewoon Ambetnaar Burgerlijkestand) en fan van Wedspiration.  In onderstaand interessant artikel lees je hoe hij jou kan inspireren voor een persoonlijke trouwceremonie. En we houden van Wedspiration!

Trouwceremonie
Trouwceremonie

Fotocredit: 2RINGS

Ontwerp je eigen trouwceremonie

Eigenlijk is het een beetje vreemd. In de aanloop naar je bruiloft zoek je zelf de mooiste trouwjurk uit, kies je samen een romantische locatie en bepaal je zelf wie er op de gastenlijst staan. Maar zodra de trouwceremonie in beeld komt, val je stil. Dan is het wachten op de gemeentelijke trouwambtenaar die pas vlak voor de bruiloft vertelt hoe jullie getrouwd gaan worden.

Kan dat niet anders? We vragen het aan Mark van Leeuwen, ceremoniespreker bij Mooi Trouwen.

En of dat anders kan. Als bruidspaar heb je namelijk zeggenschap over de huwelijksvoltrekking. Sterker nog, je kan je eigen trouwceremonie ontwerpen en die aan de ambtenaar voorleggen. Nu de trend van een persoonlijke bruiloft zich doorzet, zie je dat steeds meer gemeenten daarvoor open staan.

Goed nieuws dus. Maar hoe pak je dat aan?

Volgens mij begint het met bewustwording. Weten dat je in elke gemeente een keuze kan maken uit een selectie van trouwambtenaren. Vervolgens samen met je partner de profielen doornemen en aanvoelen welke persoon het meest bij jullie past. Op het moment dat de gekozen ambtenaar ook daadwerkelijk aan je wordt toegewezen, zal hij of zij in de regel zo’n twee a drie weken van te voren contact opnemen.

En dan?

Voorbereid zijn. Nagedacht hebben over wat jullie graag in de ceremonie terug willen zien. Denk bijvoorbeeld aan de entree. Wil je als bruid aan de arm van je vader, van je broer of aan de arm van je aanstaande? Loopt de bruidegom met de gasten mee of maakt hij ook een speciale entree, samen met z’n moeder bijvoorbeeld. En stel dat jullie kinderen hebben, zitten ze dan bij opa en oma op schoot, of lopen ze met de bloemen voorop?

Aha, klinkt voor de hand liggend.

Is het ook. Alleen is het wel raadzaam om daar van tevoren over na te denken. Net zoals de mate van persoonlijkheid. In hoeverre wil je dat de ceremonie echt over jullie gaat? En hoe laat je aan elkaar weten waarom jullie graag met elkaar trouwen? Ook daar kan een trouwambtenaar goed op inspelen…

Hoe dan?

Door jullie bijvoorbeeld de gelegenheid te geven om een brief aan elkaar voor te lezen. Een brief die je van te voren los van elkaar schrijft, aan niemand laat lezen en pas in de trouwzaal opent. Heel spannend, super intiem en vaak het mooiste moment van de ceremonie.

Wow, een brief! Ik voel het nu al. Maar ehhh… is daar niet heel veel lef voor nodig?

Tja, daar heb je een punt. Het vraagt inderdaad wel wat van je. Maar weet dat je tijden de ceremonie door familie en vrienden omgeven bent. Mensen die je goed kent en bij wie je je kwetsbaar mag opstellen. En natuurlijk is voorbereiding essentieel. Lees de brief vast een keer hardop voor als je alleen thuis bent. Dan weet je hoe de zinnen lopen en wat het allemaal met je doet.

Oké, ik ga vast schrijven! Nog meer tips?

Muziek. Sowieso tijdens de entree, akte-ondertekening en afsluiting. En als je voor live-muziek kiest, wellicht ken je iemand in je omgeving die goed zingt of gitaar speelt, kan je ook twee nummers tijdens de ceremonie programmeren.

Programmeren? Het lijkt wel een voorstelling!

Ach… een persoonlijke ceremonie mag je best met entertainment vergelijken. Door als het ware blokjes achter elkaar te monteren, kan je de sfeer laten variëren. Van officieel, serieus en bezinnend, naar blij, romantisch en feestelijk.

Variatie. Ik teken ervoor. En dat programmeren, kan je dat allemaal zelf?

Op zich wel, en wat ik al zei, het begint met bewustwording. Weten dat je zeggenschap hebt over je eigen trouwceremonie. Als je het met de ambtenaar een beetje treft, kan hij of zij je met de invulling helpen. En mocht je daar niet teveel afhankelijk van willen zijn, kan je de hulp van een professional inroepen. Van mijn collega Pauline Krom bijvoorbeeld, zij is zeer ervaren en heel deskundig. Of van mij natuurlijk. Kijk maar eens op mooitrouwen.nl.

Dankjewel Mark. Op naar een persoonlijke bruiloft!

Precies, graag gedaan. Veel succes en vooral veel plezier met de voorbereiding. Laat je me nog even weten hoe je ceremonie eruitziet?  1. 22 maart 2012 @ 08:21 Marieke

    Handige tips! Vaak laat je zo’n gesprek toch wat onvoorbereid op je af komen, dus wij gaan hiermee aan de slag!

    Beantwoorden

    • 23 maart 2012 @ 15:56 Wedspiration

      Een heel goed plan. Veel succes bij de voorbereidingen van jullie trouwdag! groetjes, Jo-Anne


Wil je jouw gedachtes delen?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright ©2009 - STIJLVOLLE TROUWKAARTEN
BlogSociety