Een stropdas of vlinderstrik op je trouwdag?

stropdas-of-vlinderstrik-trouwdag
Left photo by: Ben Q Photography - Right photo by: Pasha Abelman

Wat voor de bruid een blikvangende ketting is, is voor de man een stropdas of vlinderstrik. Halssiering, maar die wel aan de trouwetiquette moet voldoen. Maar welk van de twee draag je nu bij wat? En wat zijn de belangrijkste verschillen? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

De regels van (trouw)pakken

stropdas-of-vlinderstrik-trouwdag
Photography by: Julia und Gil - Via: Hochzeitsguide

Net als voor de bruid heeft de bruidegom voor zijn grote dag keuze uit diverse stijlen. Zo kun je kiezen uit het ‘gewone’ maatpak, het jacquet, het rokkostuum óf de smoking. Allereerst is het van cruciaal belang dat de bruidegom zijn stijl aanpast aan die van de bruid. Wanneer de bruid dus bijvoorbeeld voor een bohemian bridal style gaat, kan de bruidegom moeilijk aankomen met een traditioneel rokkostuum.  Daarnaast kent ieder pak z’n eigen etiquette en heeft ’t zijn eigen accessoireregels.

1. Het (maat)pak

Het maatpak biedt talloze mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een twee- of driedelig pak, en kan er gevarieerd worden op stijl- en kleurgebied (mits het matcht met de bruid natuurlijk). En bonus: bij het maatpak mag je zowel een stropdas als vlinderstrik dragen.

2. Het jacquet

Het jacquet is uitsluitend bedoeld voor overdag. De kleur is gewoonlijk zwart of grijs en het jacquet is uitsluitend bedoeld voor overdag. Bij het jacquet draag je in de regel een stropdas.

3. Het rokkostuum

Een rokkostuum is bedoeld voor de avond. Een echt avondkostuum dus, dat zich kenmerkt door een zwarte jas met revers van zijde en een langer achterpand. Bij het rokkostuum mag uitsluitend een witte vlinderstrik worden gedragen.

4. De smoking

Het jasje van de smoking kenmerkt zich door een shawlkraag met glans, en wordt alleen gedragen met een zwarte vlinderstrik.

Een stropdas of vlinderstrik op je trouwdag?

Nu je weet bij welk soort pak je een stropdas of vlinderdas draagt is het ook niet onbelangrijk om nog even de belangrijkste weetjes rondom de stropdas en vlinderstrik voor jezelf op een rijtje te hebben. Lees en leer.

De stropdas

stropdas-of-vlinderstrik-trouwdag
Photography by: Ben Q Photography

De stropdas wordt dus uitsluitend bij het pak en jacquet gedragen. En omdat je bij je bruiloft waarschijnlijk niet genoegen neemt met een basic look, is het goed om te weten dat er talloze unieke varianten zijn voor het stropdas knopen. Zo kun je voor je bruiloft bijvoorbeeld denken aan de Windsor knoop (breed, driehoekig en symmetrisch), de Pratt (brede stropdas van dunne stof) of de Four in Hand knoop (smal en asymmetrisch). Op de bruiloft draag je je stropdas overigens zonder dasspeld.

De vlinderstrik

stropdas-of-vlinderstrik-trouwdag
Photography by: Christian Oth Studio

De vlinderdas, ook wel vlinderstrik of strik genoemd, draag je in de regel bij het rokkostuum of de smoking, maar is momenteel ook trending om bij een pak te dragen. Bij het rokkostuum draag je je strik in het wit, en bij de smoking ga je voor een zwartkleurige variant. De belangrijkste regel bij de vlinderdas is dat de uiteinden van de strik even ver uit elkaar dienen staan als de ogen van de drager. Extra tip: gebruik liever geen vlinderstrikken die vast worden gezet met spelden of klittenband: kies liever voor een vlinderdas die je knoopt.

Vind je het maar moeilijk om een keuze te maken uit een stropdas of vlinderstrik? Ga dan gewoon voor allebei! Zo kun je bijvoorbeeld tijdens de huwelijksvoltrekking een stropdas dragen en bij het feest nog eens shinen met een vlinderdas.Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!


Wil je jouw gedachtes delen?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright ©2009 - STIJLVOLLE TROUWKAARTEN
BlogSociety