10 tips voor een bijzonder huwelijksceremonie met kinderen

Vroeger ging je eerst trouwen en daarna kwamen er kinderen….. Tegenwoordig hou je van elkaar, ga je samenwonen en kies je voor kinderen samen. Of je vindt elkaar terwijl je al kinderen hebt uit een eerdere relatie. Maar als je dan toch, tot je verrassing, ten huwelijk wordt gevraagd, hoe zorg je er dan voor dat de trouwceremonie ook bijzonder is voor de kinderen? Daar kan (zelfstandig)trouwambtenaar Mariëlle Jongmans je alles over vertellen.

Bruiloft met kinderen

Een huwelijkssluiting met kinderen vraagt om een trouwambtenaar die flexibel is en in kan spelen op onverwachte situaties tijdens de ceremonie. Kinderen laten zich immers niet regisseren, en dat is gelijk het leukste omdat de trouwceremonie daardoor onvergetelijk wordt. Mariëlle vertelt: één van de beste redenen om te trouwen werd mij ooit verteld door de kleuterdochter van het bruidspaar “Als mama met papa trouwt krijgt ze dezelfde (achter)naam als papa en mijn broertje en ik” Of de bruidegom die mij toevertrouwde ”Toen we kinderen kregen werden we een gezin, nu we trouwen worden we een familie, met een familienaam”

Tips voor een bijzondere huwelijksceremonie met kinderen!

  • Geef de kinderen tijdens de ceremonie een taak en denk verder dan een bruidskindje die bloemetjes strooit en de trouwringen mag brengen.(dat moet je natuurlijk wel doen, maar er kan nog veel meer).
  • Misschien wil jullie stoere peuter wel voor de bruid uitlopen met een bordje “Papa hier komt je bruid”
  • Of kom je hand in hand met je zoon(tje) aangelopen die jouw hand in de hand van je aanstaande legt en je dus weggeeft.
  • Na het ja-woord verklaart de trouwambtenaar dat het huwelijk is voltrokken en dit kan bekrachtigd worden door een flinke klap met de (houten)hamer door één van de kinderen.
  • Zorg naast jullie eigen trouwringen, ook voor een sierraadje voor de kinderen als blijvende herinnering, dat ze van jullie krijgen tijdens de ceremonie.
  • Ga samen met de kinderen ringendoosjes knutselen, zo zijn ze gelijk actief met de voorbereiding van de trouwdag bezig. (Er zijn spaanhouten doosjes in allerlei vormen en maten te koop die ze mooi kunnen beplakken en beschilderen).
  • Een kind dat al kan lezen zou de trouwakte kunnen voorlezen voordat deze getekend wordt (vraag de trouwambtenaar om een leesakte om thuis alvast mee te oefenen).
  • Als (samen)gesteld gezin is het ook leuk om na het tekenen van de officiële akte ook een ‘gezinsakte’ te tekenen door alle leden van het gezin waarmee zij ook hun toestemming geven.
  • Als kinderen hiervoor nog te klein zijn kan je ook kiezen voor een vingerafdruk met inkt of het omtrekken van een handje, dat is immers ook een handtekening.
  • Ook het samen vullen van een (glazen) flesje met verschillende kleuren zand, door alle gezinsleden, is een mooi ritueel.

Trouwambtenaar Mariëlle Jongmans

Als trouwambtenaar sluit ik aan bij de kinderen en hou ik rekening met hun concentratieboog, die korter is dan bij volwassenen. Dus mogen kinderen bij mij lekker vooraan op de grond zitten (op bijvoorbeeld leuke gekleurde kussentjes) zodat ze alles goed kunnen zien. En kruip ik er ook weleens bij om ze tijdens de ceremonie iets voor te lezen. Ik heb verschillende verhaaltjes die aansluiten bij verschillende leeftijden en die natuurlijk allemaal over de liefde gaan. En ik kom graag voor het huwelijk thuis bij het bruidspaar mee-eten om zo op een ongedwongen manier met de kinderen kennis te maken en alvast te oefenen voor de grote dag. Dan wordt het allemaal iets minder spannend en dat merk je op de trouwdag. Kortom, trouwen met kinderen kan heel erg leuk zijn!

huwelijksceremonie met kinderen


Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!


Wil je jouw gedachtes delen?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright ©2009 - STIJLVOLLE TROUWKAARTEN
BlogSociety