Stijlvolle Trouwkaarten > Voorkom spelfouten in de tekst op jullie trouwkaart.

Veel gemaakte spelfouten in trouwkaarten

Niemand wil spelfouten ontdekken na het drukken van de trouwkaarten. Laat daarom altijd jullie trouwkaart nakijken door en derde en eventueel een vierde persoon.

Hieronder de 8 meest gemaakte spelfouten die we regelmatig tegenkomen in teksten op verschillende kaarten.

1. De persoonsvorm - wie stuurt de uitnodiging?

Deze spellingfout wordt al gemaakt in de eerste twee zinnen op de trouwkaart. Allereerst zijn het Pietje en Marietje die gaan trouwen (je hebt het over een stel mensen die gaan trouwen = 3e persoon meervoud) en daarna wordt geschreven in de wij-vorm ( 1e persoon meervoud). Dit zijn twee verschillende persoonsvormen!

Deze spellingfout kun je voorkomen door het woordje WIJ boven/voor jullie namen te plaatsen. Een andere optie is om je tekst te beginnen met 'Wij gaan trouwen....' (met eventueel de datum). Daarna vermelden jullie de namen. 

2. Hoofdlettergebruik van trouw- en feestlocaties 

Moet het woord kasteel/landgoed of stadhuis nu wel of niet met een hoofdletter? Als jullie trouwen op een kasteel dan moet het woord voor de naam met een hoofdletter worden geschreven. Dus: Kasteel De Hooge Vuursche. Gebruik je het woord kasteel of landgoed in een zin zonder de naam, dan niet met een hoofdletter!
Wat betreft het stadhuis vinden we tegenstrijdigheden op de spellingadvies sites en de websites van gemeenten.

3. Notatie van tijd

Het schrijven van de tijden wordt op veel verschillende manieren gedaan. De correcte notatie is: 14.00 uur.  Met een punt - geen dubbele punt - en een spatie er tussen. Lees hier meer over de notatie van tijd!

4. Punten vergeten

Check altijd of achter elke zin een punt staat. Niet begonnen met een hoofdletter? Zet er dan ook geen punt achter!

5. Elke zin met WIJ beginnen

Dit is eigenlijk geen spelfout, maar een stijlfout. Elke zin beginnen met WIJ is niet zo netjes. Probeer de zin om te bouwen zodat je met een ander woord begint.

6. Notatie van de maand

We zien erg vaak dat de maand met een hoofdletter geschreven wordt. In het Engels en Duits worden de maanden van het jaar met een hoofdletter geschreven, maar in onze Nederlandse taal horen de maanden van het jaar met een kleine letter geschreven te worden. 

7. Is het toasten of toosten?

Vaak worden mensen uitgenodigd om met elkaar een toost uit te brengen op het bruidspaar. Toost betekent 'heildronk, feestdronk'. Toast wordt gebruikt om geroosterd brood of een klein crackertje aan te duiden. Een toast uitbrengen is dus geen correcte spelling!
Wanneer we een toost uitbrengen, kunnen we daar dus een toastje met zalm bij eten.

8. Jullie weten wel een cadeau tip of cadeautip?

Hebben jullie na een pittige discussie met elkaar besloten om toch geld te vragen op jullie bruiloft? Fijn dat jullie dan geen prullaria ontvangen waar je niet blij van wordt. Schrijf dan wel het woord cadeautip of kadotip goed. Het woord cadeautip/kadotip is één woord.

 

 
 

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: