Wat je wilt weten over Save the Date kaartjes

save the date kaartjes

We geven antwoord op de meest gestelde vragen over Save the Date kaarten en geven je stijlvolle tips zodat je eenvoudig Save the Dates kunt versturen.

Wat is een Save the Date kaart?

Dit is een kaart die je met de post verstuurt waarmee jullie de trouwdatum aankondigen. Iedereen mag weten wanneer jullie gaan trouwen. Je stuurt een uitnodiging om deze datum te reserveren en vrij te houden voor jullie bruiloft. Dit is een vaak een enkele kaart met of zonder foto van het bruidspaar. De trouwdatum wordt duidelijk vermeld.

Wat betekent Save the Date?

Save the Date betekent: bewaar de datum. Je vraagt familie en vrienden de trouwdatum te bewaren voor jullie bruiloft zodat jullie met elkaar deze dag kunnen vieren. Je voorkomt dat ze vakanties of andere feestjes op jullie trouwdatum organiseren.

Wie stuur je een Save the Date kaartje?

Een Save the Date stuur je aan familieleden en vrienden waarmee je graag de bruiloft wilt vieren. Dit zijn de daggasten en avondgasten op jullie bruiloft. Je kunt er voor kiezen om twee verschillende Save the Dates te sturen: een Save the Date voor de daggasten met duidelijk vermelding dat ze de gehele dag verwacht worden en een Save the Date voor avondgasten met de melding dat ze alleen de avond hoeven vrij te houden.

Het is niet nodig om receptiegasten een Save the Date te sturen omdat het minder erg is als deze mensen niet kunnen komen. Vind je dit wel belangrijk dan stuur je alle gasten een Save the Date.

Lees ook: Welke tekst zet je op Save the Date kaartjes

Is een Save the Date nodig?

Er zijn enkele gevallen waarin we het wel aanraden om een Save the Date kaart te versturen.
- Dat is als je trouwt in de maand mei. In deze maand nemen veel mensen een korte vakantie en zijn er veel bijzondere feestdagen. Dit geldt ook voor de maanden augustus en september.
-
 Als je begin september trouwt en jullie versturen netjes 6 weken voor de bruiloft de trouwkaarten, dan heb je kans dat mensen al op vakantie zijn en te laat ontdekken dat ze een feestje hebben. September is ook een geliefde maand om vakantie te vieren.
- De laatste reden dat een Save the Date nodig zou kunnen zijn is omdat je vrienden hebt die ook een bruiloft willen organiseren in dezelfde periode. Jullie hebben dan op tijd de trouwdatum bekend gemaakt.

  • Tessa: "Ik was blij dat we de Save the Dates op tijd hadden verstuurt zodat ik zeker wist dat iedereen er bij zou zijn.".

Wanneer verstuur je Save the Date kaarten

Save the Date kaartjes verstuur je een jaar tot 4 maanden voor de bruiloft! Wil je weten wanneer jullie Save the Date kaarten mogen versturen? Gebruik dan onze calculator. Selecteer jullie trouwdatum en we geven je adviezen over het bestellen en versturen van alle drukwerk voor de bruiloft.

Wanneer kaarten versturen?

Bereken eenvoudig alle data voor het bestellen en versturen
van alle drukwerk voor jullie bruiloft.

Selecteer jullie trouwdatum:

Bereken data
Dit zijn onze adviezen
Trouwkaarten
i
Op de post:
Test
Proefdruk bestellen:
Test
Trouwkaarten bestellen:
Test
Save the Date kaarten versturen:
Test
Drukwerk voor "de dag"
i
Bestellen:
Test
Proefdrukken bestellen:
Test
Na de bruiloft
i
Bedankkaarten versturen:
Test
Proefdruk en kaarten bestellen:
Test
Wist je dat jullie gaan trouwen over dagen!
×
 
 

Save the Date verstuur je op donderdag!

Waarom? Als de Save the Dates op vrijdag of zaterdag op de mat vallen dan hebben jullie genodigden meer rust en ruimte om jullie Save the Date kaart te bekijken. Ze zijn dan in de weekendmodus.

Kies je Save the Date


10+ stijlvolle tips van Jo-Anne

Vermeld de trouwlocatie niet

De trouwlocatie vermeld je meestal NIET op de Save the Date kaart – mits dit in het buitenland is. 

Vermeld geen programma van jullie trouwdag

Een uitgebreide beschrijving van jullie trouwdag is niet nodig. Waarschijnlijk is die ook nog niet definitief. Het dagprogramma vermeld je wel op de trouwkaart.

Officiële uitnodiging volgt later

Om verwarring te voorkomen kun je melden dat de officiële uitnodiging (trouwkaart) later volgt, want dit is een vooraankondiging.

Leuk idee: Save the Date kerstkaarten

Stuur een Save the Date kerstkaart met een lieve wens voor de feestdagen en het nieuwe jaar – natuurlijk met een kerstpostzegel. Bekijk onze Save the Date kerstkaarten

save the date betekenis

Vermeld achternamen

Vergeet niet jullie achternamen te vermelden. De meeste mensen kennen jullie wel, maar het is netjes om zo volledig mogelijk te zijn.

Huisadres niet vergeten

Vermeld jullie huisadres! Misschien willen mensen naar aanleiding van jullie Save the Date kaart een lief kaartje sturen.

Een dagdeel of hele dag vrij nemen

Stuur de daggasten een Save the Date kaart met de vermelding dat ze de hele dag (of een gedeelte) vrij moeten houden.

Receptiegasten stuur je geen Save the Date

Stuur GEEN Save the Date kaarten aan receptiegasten. Deze mensen hoeven niet een hele dag vrij te houden voor een receptie van 2 uurtjes! Dit zijn vaak de genodigden waarvan het niet zo belangrijk is als ze niet kunnen komen. Mag natuurlijk wel als je het iedereen wilt laten weten!

Vermeld alleen de avond om vrij te nemen voor feestgasten

Stuur een Save the Date kaart aan feestgasten met de mededeling dat ze voor de avond zijn uitgenodigd. Deze gasten hoeven geen hele dag vrij te nemen voor een leuk feestje ’s avonds! Als je wilt dat deze gasten ook bij het burgerlijk huwelijk aanwezig kunnen zijn, dan is deze tip niet van toepassing. 

  • Lonneke: "We hebben gekozen voor iedereen dezelfde kaart. Iedereen mocht het weten en hebben zo veel leuke reacties gekregen"
 

Houd het makkelijk voor jezelf 

Wil je het makkelijk houden voor jezelf? Stuur dan iedereen die je wilt uitnodigen een Save the Date kaart. Later merken ze wel of ze voor de hele dag, receptie of feestavond zijn uitgenodigd.

Ruim een jaar van tevoren een Save the Date versturen als je in het buitenland trouwt.

Als jullie in het buitenland trouwen, stuur dan ruim van tevoren een Save the Date kaart. Dit kan van 12 maanden tot 16 maanden voor de bruiloft zijn.

Val op in de post

Laat jullie Save the Date kaart in de post opvallen met een gekleurde envelop. Of een envelop met een gouden inlay. Je kunt de envelop sluiten met een sluitzegel of een lakzegel. We hebben nog meer opties om je Save the Date kaart mooi te versturen.

Ontwerp een unieke postzegel

Versier de Save the Date kaarten met een persoonlijke originele postzegel. Lees op deze pagina meer over de mogelijkheden. 

Staat de trouwdatum juist vermeld

Controleer of je de trouwdatum niet vergeten bent op de kaart te vermelden! De maand schrijf je met kleine letters.

Dag van de week vermelden

Vermeld eventueel op welke dag van de week jullie trouwdag is. Handig als de gasten gelijk weten of ze die dag vrij moet nemen of altijd al vrij zijn.

Lees ook: Welke tekst zet je op Save the Date kaartjes

Bekijk onze Save the Dates of lees meer waardevolle blogs.