Save the date: dit is de populairste trouwdatum van 2016

Wie dit jaar op 16 september trouwt zal waarschijnlijk flink wat concurrentie van andere trouwlustige koppels ondervinden. Uit onderzoek van Stijlvolle Trouwkaarten blijkt dat op deze dag de meeste bruidsparen in het huwelijksbootje zullen stappen. Waarom kiezen ze nu precies voor deze dag en niet voor 16-06-2016?
 
Dat heeft één grote reden: op deze datum is het EK voetbal in volle gang. Ondanks dat het Nederlands elftal niet meedoet willen de heren toch erg graag voor de buis hangen. 16-09-2016 staat daarentegen mooi op de trouwkaarten én het valt ook nog eens op een vrijdag. Van alle dagen is vrijdag de populairste dag om in het huwelijksbootje te stappen.
 

 

Trouwgekte in september

Veel bruidsparen hebben dit jaar gekozen voor de maand september. De oorzaak van deze trouwgekte is dat mensen de trouwdatum 16 september (16-09-2016) makkelijk kunnen onthouden. Aanstaande bruidsparen die hun oog hebben laten vallen op de maand september moeten dus ruim van tevoren beginnen met plannen. Ook moeten ze rekening houden dat het budget hoger kan uitvallen. In het laagseizoen van november tot en met maart is er namelijk meer kans op een goedkope aanbieding dan in september.

De meeste bruidsparen komen uit Zuid-Holland

In elke provincie in Nederland trouwen er elk jaar een hoop stellen. Zo ook in 2016. Wel zie je een groot verschil tussen het aantal huwelijken in het midden van Nederland en bijvoorbeeld het Noorden. Dit is te verklaren door het aantal grote steden in het midden van het land, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De provincies met veel grote steden hebben vaak meer mensen die trouwen, maar dit jaar is de trouwbranche vooral druk in de weer met koppels uit Zuid-Holland. Ruim 29% van de bruidsparen in 2016 komt uit deze provincie. Het aantal huwelijken neemt de afgelopen 15 jaar wel af. Zo werden er in het millenniumjaar nog zo’n 88.074 huwelijken afgesloten en is met 84.970 huwelijken in 2010 de laatste trouwpiek bereikt.

Hoe wordt de populairste trouwdag bepaald?

Makkelijk te onthouden data en vrijdagen zijn veruit de meest favoriete dagen om te trouwen. Zo is bijvoorbeeld de vrijdag na Hemelvaartsdag of de vrijdag voor de zomervakantie een erg gewilde trouwdata. Logisch, want de meeste gasten zullen het niet erg vinden om hun weekend te verlengen en op vrijdag vrij te nemen. Daarna hebben zowel het bruidspaar, als de gasten nog goed twee dagen om bij te komen van alle festiviteiten. Donderdag was een aantal jaren geleden een erg populaire trouwdag. Deze populariteit was ontstaan omdat het bruidspaar op vrijdag op huwelijksreis kan gaan. Een ticket die vlak voor het weekend is geboekt is goedkoper.

We zijn nog een paar verrassende uitslagen tegengekomen. Zo is de zaterdag de op één na populairste dag, terwijl trouwen in het weekend veel duurder is dan doordeweeks. Gemeenten vragen hogere leges voor het trouwen op zaterdag voor de burgerlijke stand.

De tweede verrassing uit het onderzoek is dat er op zondag meer bruiloften plaatsvinden dan op de maandag. Dat ligt buiten de verwachtingen omdat trouwen op maandag gratis is, toch blijkt dit niet leidend voor het kiezen van een geschikte datum.

Dat zaterdag en zondag steeds populairder worden komt door de slimme oplossing die bruidsparen verzinnen. Zij trouwen doordeweeks op het gemeentehuis tegen een veel lager of zelfs gratis tarief.

Zo maken de bruidsparen geen hoge kosten en kiezen ze voor een ceremonieel huwelijk op hun trouwdag. Deze ceremoniële huwelijksvoltrekking wordt vaak gedaan door een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke stand, maar ook familieleden of vrienden kunnen deze ceremoniële huwelijksvoltrekking leiden. Voordeel is dat dit op elk idyllisch plekje kan, want er gelden geen regels van een burgerlijke gemeente.

De populairste trouwmaand door de jaren heen

 

De populairste trouwdatum van 2017 is ook al bekend

Stellen die volgend jaar trouwen en hun datum nog willen vastleggen moeten rekening houden met een huwelijkspiek in juli. In 2017 zal op vrijdag 7 juli (7-7-2017) de trouwgekte uitbreken. 17 september (17-9-2017) valt af omdat deze op de minder populaire zondag valt. Wannabe winterbruiden moeten juist vrijdag 17 februari (17-02-2017) goed in de smiezen houden.

 

Andere data die waarschijnlijk geliefd zullen zijn in 2017 zijn 28 april en 26 mei. De 28e april valt op de vrijdag na Koningsdag. Een mooie dag om het feestelijke gevoel door te vieren op een trouwdag. Vrijdag 26 mei is de dag na Hemelvaartsdag. Alle bomen hebben dan weer blad en er is een grotere kans op mooi weer.

Beeldbank

Hier vindt u de beeldbank met alle bestanden en grafieken uit dit onderzoek.


Noot voor de redactie:

De gegevens en afbeeldingen zijn vrij te gebruiken als er maar naar de bron www.stijlvolletrouwkaarten.nl/trouwfacts2016 wordt gelinkt.
Wil je de foto’s in offline img publiceren of heb je vragen naar aanleiding van het persbericht? Neem dan contact op met Jo-Anne van der Lelij via redactie@stijlvolletrouwkaarten.nl of 06-38482832

De rechten van het beeldmateriaal liggen bij stijlvolletrouwkaarten.nl. Sfeerfoto’s zijn op basis van bronvermelding (Anouschka Rokebrand) vrij te gebruiken.
Disclaimer: cijfers zijn zorgvuldig door ons samengesteld op basis van 1.722 unieke klanten en van CBS-statistieken van afgeronde jaren.