Stijlvolle Trouwkaarten > Voorkom spelfouten in de tekst op jullie trouwkaart.

10 veel gemaakte spelfouten in trouwkaarten

Trouwkaart spelfouten

Niemand wil een spelfout in de trouwkaart ontdekken na het drukken. Laat daarom altijd jullie trouwkaart nakijken door een derde en eventueel een vierde persoon. En lees dit artikel!

Jo-Anne, de eigenaar van Stijlvolle Trouwkaarten, is al jarenlang werkzaam in de trouwbranche en heeft speciaal voor jou de 10 meest voorkomende spelfouten op een rijtje gezet

1. Hoofdlettergebruik van trouw- en feestlocaties 

Moet het woord kasteel/landgoed of stadhuis nu wel of niet met een hoofdletter? Als jullie trouwen op een kasteel dan moet het woord voor de naam met een hoofdletter worden geschreven. Dus: Kasteel De Hooge Vuursche. Gebruik je het woord kasteel of landgoed in een zin zonder de naam, dan niet met een hoofdletter!
Wat betreft het stadhuis vinden we tegenstrijdigheden op de spellingadvies sites en de websites van gemeenten.

2. Notatie van tijd

Het schrijven van de tijden wordt op veel verschillende manieren gedaan. De correcte notatie is: 14.00 uur.  Met een punt - geen dubbele punt - en een spatie er tussen. Lees hier meer over de notatie van tijd!

3. Punten vergeten

Check altijd of achter elke zin een punt staat. Niet begonnen met een hoofdletter? Zet er dan ook geen punt achter!

4.  Schrijfwijze van Deo volente

Deze uitdrukking betekent “zo de Heere wil en wij leven” of verkort “als God het wil”. Veel bruidsparen schrijven D.V. verkeerd. Het is niet juist om het woordje 'op' voor D.V. te plaatsen en Deo volente schrijf je met 1 hoofdletter. Wil je er meer over lezen, dan is dit een interessant artikel.

5. Elke zin met WIJ beginnen

Dit is eigenlijk geen spelfout, maar een stijlfout. Elke zin beginnen met WIJ is niet zo netjes. Probeer de zin om te bouwen zodat je met een ander woord begint.

6. Notatie van de maand

We zien erg vaak dat de maand met een hoofdletter geschreven wordt. In het Engels en Duits worden de maanden van het jaar met een hoofdletter geschreven, maar in onze Nederlandse taal horen de maanden van het jaar met een kleine letter geschreven te worden. 

Peter: "Bedankt voor deze tips Jo-Anne. We hebben er nog 3 uit onze trouwkaart gehaald."

7. Is het toasten of toosten?

Vaak worden mensen uitgenodigd om met elkaar een toost uit te brengen op het bruidspaar. Toost betekent 'heildronk, feestdronk'. Toast wordt gebruikt om geroosterd brood of een klein crackertje aan te duiden. Een toast uitbrengen is dus geen correcte spelling! Wanneer we een toost uitbrengen, kunnen we daar dus een toastje met zalm bij eten.

8. De persoonsvorm - wie stuurt de uitnodiging?

Deze spellingfout wordt al gemaakt in de eerste twee zinnen op de trouwkaart. Allereerst zijn het Lotte & Bram die gaan trouwen (je hebt het over een stel mensen die gaan trouwen = 3e persoon meervoud) en daarna wordt geschreven in de wij-vorm ( 1e persoon meervoud). Dit zijn twee verschillende persoonsvormen!

Niet goed: Lotte & Bram gaan trouwen. (Wel goed als je daarna de gehele tekst in 3e persoon meervoud schrijft)
Goed: Wij, Lotte & Bram gaan trouwen.
Er zijn ook leuke beginzinnen voor jullie trouwkaart. We hebben ze op een rijtje gezet.

9. Jullie weten wel een cadeau tip of cadeautip?

Hebben jullie na een pittige discussie met elkaar besloten om toch geld te vragen op jullie bruiloft? Fijn dat jullie dan geen prullaria ontvangen waar je niet blij van wordt. Schrijf dan wel het woord cadeautip of kadotip goed. Het woord cadeautip/kadotip is één woord.

10. Jullie geven elkaar het ja-woord of jawoord?

Net zoals cadeautip schrijf je jawoord ook aan elkaar. Dus geen hoofdletter of een streepje er tussen.

Zelf een trouwkaart zonder spelfouten ontwerpen? Maak een keuze uit onze collectie trouwkaarten en bestel een proefdruk.