Stijlvolle Trouwkaarten > Welke naam schrijf je eerst op een trouwkaart?

Trouwkaarten: welke naam eerst?

Welke naam eerst op trouwkaart?

Een trouwdag zit boordevol met tradities en leuke etiquette. In het gemeentehuis zit de vrouw bijvoorbeeld rechts en de man links van de vrouw, terwijl ze na hun officiële ‘ja’ andersom weg lopen: de man rechts en de vrouw hier links van. Maar hoe "hoort" het eigenlijk bij de trouwkaart? Welke naam komt eerst?

Namen op de trouwkaart

Volgens de etiquette schrijf je eerst de naam van de vrouw en daarna de naam van de man. De doopnamen hoeven niet vermeld te worden, als je dat niet wilt. De oorsprong van deze etiquette komt uit de oude traditie, dat de man het hoofd van het gezin is. Voor jullie trouwdag is hij nog niet het hoofd van jullie gezin dus krijgt de vrouw de eer. Haar naam wordt dus als eerst vermeld op de trouwkaart voor de bruiloft. Na de bruiloft wordt op alle officiële communicatie de naam van de man eerst genoemd.

Namen op de bedankkaart

Na de bruiloft is het anders! In tegenstelling tot de etiquette voor de trouwkaart schrijf je nu als eerst de naam van de man en daarna de naam van de vrouw. En voor de meeste stellen geldt: de achternaam is voor beide hetzelfde, dus deze noem je 1 keer of laat je helemaal achterwege. Misschien mogen jullie in de toekomst kinderen krijgen. Op het geboortekaartje schrijf je dus officieel eerst zijn naam.