Schrijf je op trouwkaart aan "u/je" of "jullie"?

Schrijf je op trouwkaart je of jullie

Je wilt zorgvuldig de teksten voor de trouwkaarten maken, maar je loopt tegen dit probleem aan: schrijven we aan u/je of jullie? Kiezen we voor één van deze 3 aanspraakvormen of maken we verschillende trouwkaarten met andere teksten? Wat is handig?

Je wil niet dat je vriendin een trouwkaart ontvangt die gericht is aan jullie terwijl net haar relatie is verbroken. De grootouders aanspreken met je voelt ook niet goed. Uit respect spreek je ze altijd aan met u. Kiezen voor je dekt ook weer niet altijd de lading en kan verwarring geven.

Ik ga je helpen bij dit dilemma en geef je 3 mogelijke opties. Aan het eind van dit blog weet je wat de voor- en nadelen zijn van elke optie zodat je een goede keuze kunt maken. Handig om te weten: er is geen goed of fout.

Optie 1: Meerdere versies
Optie 2: Géén aanspreekvorm
Optie 3: Één aanspreekvorm

Optie 1: Meerdere versies

Omdat je zowel oud als jong, alleenstaanden en stellen of families niet voor hun hoofd wilt stoten en niet onduidelijk wilt zijn, kun je er voor kiezen om meerdere tekstversies van de trouwkaarten te maken.
Elke groep ontvangt een trouwkaart met daarin de juiste aanspreekvorm. Dus je vriend die vrijgezel is wordt aangesproken met je en familie Van Dam met 4 kinderen krijgt de trouwkaart met de jullie-tekst.

Voordeel is:
- Niemand zal verkeerd aangesproken worden!
- Als je niet wenst dat de partner van genodigden mee komt, dan maakt de aanspreekvorm je het helemaal duidelijk. Aanspreekvrom jullie zou verwarrend kunnen zijn.

Nadeel zou kunnen zijn:
- Je zou een foutje kunnen maken in de aanpassingen van de tekst.
- Iemand zou de verkeerde versie van de trouwkaart kunnen krijgen.
- Heb je een trouwkaart voor de daggasten en voor de avondgasten?  Dan zou het kunnen zijn dat je  6 verschillende trouwkaarten moet maken!

Omdat je eenvoudig een kopie van je trouwkaart kunt maken is deze optie goed te realiseren op onze site. Als je de trouwkaart wilt opslaan in je account kies je voor "kopie" maken.
Maak een goed document waarin alle teksten staan. In je eigen adressenbestand kun je een kolom maken met de aanwijzing welke trouwkaart ze krijgen. 

Op de site kun je elke kaart een andere (bestands)naam geven. Pas de naam aan als je een kopie hebt gemaakt zodat je duidelijk kunt zien of het de u/je of jullie trouwkaart is.

Optie 2: Géén aanspreekvorm

Dit is de meest makkelijke oplossing. Schrijf de teksten op zo'n manier dat je de woorden u/je of jullie niet hoeft te gebruiken. Oud en jong, met en zonder een relatie worden niet expliciet aangesproken.

Alle zinnen waarin je die woorden wel graag zou willen gebruiken kun je ook zonder aanspreekvorm schrijven. 

Een paar voorbeelden:

- Deze dag vieren we graag met u/je/jullie.
- Vier deze bijzondere dag met ons.

- Om 14.00 uur wordt u/je/jullie verwacht bij het stadhuis.
- Om 14.00 uur hartelijk welkom bij het stadhuis.

- Daarna willen we met u/je/jullie genieten van het diner.
- Aansluitend genieten we met elkaar van het diner.

Voordeel is:
- Geen meerdere versies nodig en niemand stoot je voor het hoofd.
- Je kunt gebruik maken van de staffelkorting. Dit betekent dat je maar één kaart hoeft te bestellen en bij ons betaal je minder bij een groter aantal dezelfde kaarten.

Nadeel zou kunnen zijn:
- De taal kan formeler en minder hartelijk overkomen.

Check altijd of je de woorden u/je of jullie in de trouwkaart hebt gebruikt. Anders aanpasen.

TIP: Gebruik icoontjes of een tijdlijn zodat je geen aanspreekvorm hoeft te kiezen!

 

Optie 3: Één aanspreekvorm

Kies waar jullie het beste bij voelen. Jullie kennen de familie en vrienden die uitgenodigd gaan worden. Als die aangesproken worden met u/je of jullie en dat klopt niet, dan is dat voor een paar personen jammer maar niet anders.

Voordeel:
- Het schrijven van de teksten is makkelijker en hartelijk. Je kunt genodigden aanspreken in de tekst.
- Je kunt gebruik maken van de staffelkorting. Dit betekent dat je maar één kaart hoeft te bestellen en bij ons betaal je minder bij een groter aantal dezelfde kaarten.

Nadeel zou kunnen zijn:
- Mensen kunnen het wél kwetsend vinden. Dat zou vervelend zijn.

Probeer consequent één aanspreekvorm door te voeren! Dus één keer u blijft de gehele tekst u.

Hoe kies je de juiste optie?

Dit is echt een persoonlijke keuze. Er is geen goed of fout. Elke aanspreekvorm die jullie kiezen is goed.

Er zijn bruidsparen die 3 verschillende versies van hun trouwkaarten versturen.
Trouwkaarten met u/je of jullie: dus met één aanspreekvorm, zijn heel normaal. Het meest wordt dan gekozen voor jullie. Jullie heeft het voordeel dat je daarmee alle genodigden als groep aanspreekt.
Trouwkaarten zonder aanspreekvorm zien we ook vaak besteld worden.

Optie 2 is het meest veilig, maar kies wat het beste bij jullie past.