De envelop schrijven en versturen

Netjes enveloppen schrijven

Heb je ook altijd enveloppen met woorden op verschillende hoogtes, scheve zinnen die niet helemaal in een rechte lijn staan? Dan herkennen we je probleem! We zijn op zoek gegaan naar een oplossing en dankzij deze DIY kan iedereen nette enveloppen op de post doen.

DIY: nette enveloppen schrijven

De oplossing is het maken van een mal en we gaan je uitleggen hoe je deze maakt. Je kunt hier de video van 15 seconden bekijken.

Bekijk de stappen

Werkbeschrijving

Wat je nodig hebt, is een envelop, schaar, liniaal, potlood, pen, en een A4-papiertje. Pak je envelop en leg je deze op het A4-papiertje. Leg deze in de hoek van het papier want dat bespaart je knipwerk. Pak je potlood en schaar erbij en trek de envelop om met potlood en knip het malletje uit. Wil je het adres in het midden van de envelop schrijven? Vouw het malletje dan dubbel in het midden zodat het aan beide kanten even breed is. Om te zorgen dat de regels van het adres op de envelop op dezelfde hoogte zitten adviseren we om te beginnen met het zetten van stipjes op de vouwlijn van het A4-papiertje. Dan bepaal je waar je de regels zet. De afmetingen van de regels zijn ongeveer 1 centimeter. De ruimte tussen elke regel is een halve centimeter, dus je krijgt 6 stipjes met tussen de bovenste twee stipjes 1 centimeter en daarna een halve centimeter de volgende twee stipjes. Als je de stipjes hebt gezet, zet je dezelfde stipjes ook 4 á 5 cm van de vouwlijn en verbind die met een liniaal. Door het verbinden van de stippen krijg je drie balkjes, waartussen je het adres gaat schrijven. Als je deze balkjes hebt getekend pak je je schaar en knip je de grote tussenruimtes er tussenuit. Vervolgens vouw je het malletje weer open en leg je hem op de envelop.

Om echt netjes te schrijven adviseren we wel met hoofdletters te schrijven. Om te oefenen met het schrijven van hoofdletters kun je het overgebleven stuk van het A4'tje gebruiken. Als je denkt dat je de smaak te pakken hebt, begin je met het beschrijven van de ‘echte’ enveloppen. Van netjes beschreven enveloppen worden we blij!

Hoe schrijf je het adres?

Tips voor een bijzondere envelop

envelop trouwkaart

Hoe maak je envelop voor jullie kaart speciaal zodat deze opvalt tussen de post.

Kies een contrasterende kleur envelop

Hebben jullie een mooie witte trouwkaart gemaakt met blauwe letters? Kies dan voor een blauwe envelop! Dan steekt de trouwkaart mooi af bij de envelop. Een gekleurde envelop valt op tussen de post. Kies een kleur die matcht met de trouwkaart.
Bij ons krijg je bij de 1e proefdruk een proefsetje. In dit proefsetje zitten voorbeeldjes van alle papiersoorten en van alle 20+ kleuren enveloppen. Er is dus voldoende keus. Altijd tijd een kleur die matcht bij jullie trouwkaart.
Bekijk onze enveloppen

Schrijf met een gekleurde pen

Kiezen jullie voor een witte envelop? Gebruik dan een gekleurde pen voor het schrijven van de adressen. Is de tekst op de trouwkaart koningsblauw? Haal dan bij de boekhandel ook een pen met koningsblauwe inkt. Met een witte pen kun je heel mooi op een kraft envelop schrijven. 

Ontwerp een persoonlijke postzegel

Het is mogelijk om een persoonlijke postzegel te laten maken bij PostNL. We willen je graag helpen bij het ontwerpen van een mooie persoonlijke postzegel die matcht bij jullie trouwkaart. Als je het aanvraagformulier voor Bijpassend Ontwerp invult dan maken we zonder extra kosten een ontwerp voor.je. Jullie krijgen dan het bestandje toegestuurd en bestellen zelf de postzegels bij PostNL.
Lees meer over postzegels trouwkaart

sluitzegels

4. Sluit de envelop met sluitzegel of lakzegel

Maak de uitnodiging voor jullie bruiloft af met een sluitsticker die past bij het ontwerp van jullie kaarten. We hebben ook lakzegels met een handig plaksticker. Dit is een chique manier van het sluiten van een envelop.