Verloofd? Dit wil je weten over verloving!

verlovingskaarten

Je wilt graag weten wat verloven betekend? Hoe organiseer je een verlovingsfeest? Wat schrijf je op een verlovingskaart? De 10 meest voorkomende vragen over verloofd zijn beantwoorden we voor je.

1. Wat is verloven?

Volgens het Woordenboek van de Nederlandse taal: je met elkaar verbinden door te beloven dat je met elkaar zult trouwen.

2. Wanneer ben je verloofd?

Vanaf het moment dat jou een huwelijksaanzoek is gedaan en je hebt ‘ja’ gezegd, ben je officieel verloofd.

3. Hoe lang duurt een verlovingsperiode?

Dit is afhankelijk van wat jullie zelf willen. Daar gelden in Nederland geen richtlijnen voor. In Amerika wordt wel de tip gegeven om je periode van je verloving (engagement) niet langer dan een half jaar te laten duren. Het is mogelijk dat een verloving soms jaren duurt door omstandigheden.

4. Moet je een verloving registeren?

Nee, een verloving hoef je niet te registeren bij de gemeente. Het is voor de wet gezien een onofficiële verbintenis. 

5. Wat is de betekenis van het dragen van een verlovingsring?

De man geeft hiermee aan, dat zijn vriendin bezet is en hij voornemens is met haar te trouwen. Met een prachtige verlovingsring - liefst met een diamant -  toont hij zijn liefde voor zijn aanstaande vrouw.

Berdine: "Mijn vriend had een verlovingsring op maat laten maken. Echt heel mooi.''

6. Wat is het verschil tussen een verlovingsring en een trouwring?

Een verlovingsring en een trouwring kunnen gekocht worden als een set. Op de trouwdag wordt de trouwring tegen de verlovingsring aangeschoven. Verlovingsringen zijn vaak gemaakt van goud met een diamant. Het is gebruikelijk dat alleen de vrouw een verlovingsring draagt. Ze zijn er wel voor mannen, maar dit wordt minder vaak gedaan.
Als je bent verloofd kun je er ook voor kiezen om alvast je trouwring als verlovingsring te dragen, en dan aan de “verkeerde” hand. Laat voor de bruiloft de trouwring/verlovingsring poetsen bij de juwelier. In de trouwring kun je de verlovingsdatum en later de trouwdatum vermelden.

Bekijk alle verlovingskaarten

7. Aan welke hand draag je een verlovingsring?

Het is gebruikelijk dat de verlovingsring aan de tegenovergestelde ringvinger wordt gedragen dan wanneer je getrouwd bent. Katholieke mensen dragen de trouwring links en overigen dragen de trouwring rechts.
Je kunt ook de verlovingsring aan de goede hand dragen en later de trouwring er tegenaan schuiven. Hier zijn geen etiquette voor. Je bent vrij om te kiezen

8. Is een verlovingsfeestje verplicht?

Absoluut niet! Je mag zelf weten of jullie de verloving vieren met familie en vrienden. Maar feestjes zijn altijd leuk en geven een speciale herinnering aan jullie verloving.

Hilde: "Wij hebben een verlovingsfeestje geven in de tuin van mijn ouders en onze trouwdatum gelijk aangekondigd."

9. Hoe organiseer je een verlovingsfeestje?

Een verlovingsfeestje organiseer je bij jullie thuis, bij één van jullie ouders of op een locatie. Afhankelijk van je budget kun je een keuze maken. Voor het aankondigen van het feestje stuur je een verlovingskaartje.

verlovingskaart

10. Wat schrijf je op een verlovingskaartje?

De volgende gegevens zijn handig om te vermelden op een verlovingskaartje:
- jullie voor- en achternamen
- de datum van verloving
- dat jullie verloofd zijn
- jullie woonadres(sen)

Als jullie een verlovingsfeestje geven dan vermeld je ook:
- datum van het verlovingsfeestje
- locatie van het verlovingsfeestje
- tijdstip van het verlovingsfeestje
- eventuele cadeauwens