Welke tekst zet je in 2021 op je trouwkaart

trouwkaarten daggasten avondgasten

Update 1-10-2021
Wat zet je op de trouwkaart nu de gasten alleen welkom zijn op de locatie als ze een QR-code in de CoronaCheck-app kunnen laten zien. De volgende tekst zou je op de trouwkaart kunnen zetten. Dit is niet verplicht want genodigden weten dat als ze nu naar een restaurant/feestlocatie gaan dat ze een QR-code moeten laten zien.

Mogelijke teksten:
- Op onze bruiloft gelden de huidige coronamaatregelen.
- Deze dag houden we ons aan de dan geldende coronamaatregelen.
- Bij aankomst wordt gevraagd de CoronaCheck-app te tonen.
- Om deel te kunnen nemen aan deze avond is de QR-code in de CoronaCheck-app vereist.
- Neem je een geldige QR-code in de CoronaCheck-app mee?
- Wij willen jullie vragen om i.v.m. het coronavirus een vaccinatiebewijs of negatieve coronatest mee te nemen naar de locatie.

Update 21-7-2021: De situatie is nu weer veranderd. We laten de adviezen hieronder staan ter inspiratie.


Jullie willen trouwkaarten versturen maar weten nog niet of de bruiloft door kan gaan? Dat kan voor veel onzekerheid zorgen, ook als het gaat om jullie trouwkaarten. Kunnen alle mensen die een trouwkaart krijgen wel komen? En hoe laat je weten of mensen wel of niet verwacht worden? We helpen jullie met tips en voorbeelden van teksten op trouwkaarten die jullie zouden kunnen gebruiken.

Twee dingen zullen altijd door kunnen gaan: jullie kunnen voor de wet trouwen en in de kerk een zegen vragen.

Iets of niets vermelden over de pandemie?

Je kunt ervoor kiezen om niets te vermelden over de mogelijke veranderingen in het programma in de tekst van jullie trouwkaart. Iedereen leeft in dezelfde onzekere tijd, dus het is vanzelfsprekend dat jullie bruiloftsplannen ook onzeker zijn. Veel bruidsparen kiezen ervoor om niets over de coronapandemie te schrijven op de trouwkaart. Kies waar jullie je prettig bij voelen!

Wat zet je op de trouwkaart als je in 2021 trouwt?

Uit ervaring weten we inmiddels dat bruiloften tot 30 personen altijd gevierd kunnen worden. Hieronder volgen een aantal tips en voorbeeldteksten voor kaarten, eerst voor een bruiloft waarvan jullie weten dat die met 30 personen gevierd gaat worden, en daarna voor een bruiloft waarvan jullie hopen om meer mensen uit te kunnen nodigen. 

- Trouwkaarten voor daggasten (max 30 pers.)

Met een intiem gezelschap gaan jullie elkaar het jawoord geven en misschien in de kerk een zegen vragen. Voor deze groep mensen kun je een trouwkaart maken waarin je vertelt waar ze worden verwacht en wat het programma zal zijn. Dit is eigenlijk de standaard kaart die je naar daggasten stuurt.

Mooie teksten zouden kunnen zijn:
- Met onze naaste familie en vrienden willen we deze dag vieren.
- In aanwezigheid van een klein gezelschap geven wij elkaar het jawoord.

Trouwkaart voor mensen die je niet kunt uitnodigen.

Jullie willen meer mensen laten weten dat jullie gaan trouwen maar deze niet uitnodigen als daggast? Deze mensen kunnen misschien wel een deel van de bruiloft op afstand meebeleven. Vermeld op de trouwkaart aan deze groep mensen dat jullie gaan trouwen en hoe laat ze mee kunnen kijken met de livestream. Vermeld de link naar de livestream. Een drive-in receptie is een leuk alternatief voor een receptie, dus jullie zouden er een uitnodiging voor een drive-in receptie aan toe kunnen voegen. Lees hier meer over: Hoe organiseer je een drive-in receptie?

Zo zeg je netjes dat mensen niet welkom zijn

Naast dat je mensen op de hoogte kunt brengen van een livestream kun je ook vermelden dat het jullie spijt ze niet uit te kunnen nodigen voor de bruiloft.

De volgende tekst zou je kunnen gebruiken:
- Helaas kunnen wij onze trouwdag door de omstandigheden niet met jou vieren. We hopen je op een later moment uit te nodigen voor een feest.
- In een klein gezelschap gaan wij trouwen. Met jou vieren we ons jawoord graag als het weer mogelijk is. De uitnodiging volgt later.
- Wij geven elkaar het jawoord voor het leven, het feest wacht nog even!

"Een drive-in receptie is een leuk

alternatief voor een receptie."

Lees meer over: Hoe organiseer je een drive-in receptie?
 
Kort samengevat

Bestel de volgende trouwkaarten als je 30 personen kunt uitnodigen:
- Een trouwkaart voor alle daggasten met specifieke info over het verloop van de dag.
- Een trouwkaart voor alle gasten die jullie willen laten weten dat jullie gaan trouwen voor de wet en de kerk (indien van toepassing).
Hier kun je aan toevoegen:
1. Verwijzing naar de livestream
2. Uitnodiging voor een drive-in receptie
3. Het feest vieren we later
4. Een ‘sorry’ dat jullie deze dag niet kunnen vieren

- Trouwkaarten voor avond- en receptiegasten (meer dan 30 pers.)

Jullie verwachten dat er op de trouwdatum meer dan 30 personen uitgenodigd kunnen worden. Deze gasten kunnen een trouwkaart ontvangen met het programma van de bruiloft. Een van onderstaande voorbeeldteksten zou je daaraan toe kunnen voegen. Dit kan gelijk in de aanhef, maar ook op een extra kaartje of je zou het kunnen vermelden bij de gegevens van de ceremoniemeester e.d.

De volgende tekst zou je kunnen gebruiken:
- Wij hopen te gaan trouwen maar weten nog niet of dit mogelijk is gezien de omstandigheden. Als de maatregelen het toelaten, dan zal onze trouwdag er als volgt uitzien. Bij aanpassingen laten we je het zo spoedig mogelijk weten. 
- Wij hopen met jou deze dag te kunnen vieren. Mochten de maatregelen het niet toelaten om aanwezig te zijn, dan laten we je het weten.
- Maken de maatregelen het niet mogelijk om deze dag met elkaar op deze manier te vieren, dan laten we je het weten.
- Als er veranderingen zijn in ons programma in verband met de omstandigheden, dan brengen we je op de hoogte.
- Aanpassingen nodig i.v.m. de pandemie? We laten het je weten.
- Als corona ‘roet in de bruiloft gooit’ dan zullen we je op de hoogte brengen.

Tip van Jo-Anne: Vermeld niet op je trouwkaart aan welke coronaregels de mensen zich moeten gaan houden op jullie bruiloft. We kennen allemaal de regels en die kun je op een leuke manier op de bruiloft herhalen.

 

Hoe ga je mensen bereiken in geval van aanpassingen? 

Wij adviseren om op de trouwkaart niet te vermelden hoe je eventuele aanpassingen gaat communiceren, want je weet nooit of je iedereen via één medium kunt bereiken. Dit zou kunnen via WhatsApp, mail of een belletje. De meeste bruidsparen zeggen: ‘Als er aanpassingen nodig zijn, dan laten we het je weten’.

Kort samengevat

Bestel de volgende trouwkaarten als je meer dan 30 personen kunt uitnodigen:
- Een trouwkaart voor alle daggasten met specifiek info over het verloop van de dag.
- Een trouwkaart voor avond- of receptiegasten met als optie een extra opmerking over aanpassingen in het programma.

Voorkom spelfouten

Als je een aan corona gerelateerd woord gaat gebruiken in de tekst, dan is dit de juiste schrijfwijze:
- corona (zonder hoofdletter!)
- coronacrisis
- coronavirus
- corona-epidemie
- coronamaatregelen
- COVID-19 / covid-19 / Covid-19
- vaccinatiebewijs
- coronatest
-CoronaCheck-app

Hier lees je meer over: Voorkom spelfouten in trouwkaarten

Wanneer trouwkaarten versturen tijdens pandemie?

Officieel verstuur je 6 weken voor de bruiloft de trouwkaarten. We hebben gezien dat bruidsparen zich niet meer aan deze regel houden. Vier tot 2 weken voor de bruiloft de trouwkaarten versturen is geen probleem en niemand vindt dat vreemd. Iedereen heeft daar begrip voor.
Vaak wordt ervoor gekozen om een persconferentie af te wachten voordat de trouwkaarten worden besteld. Omdat wij zo snel de trouwkaarten kunnen leveren is dit dan ook geen probleem. Ter voorbereiding zou je al wel de enveloppen kunnen bestellen zodat je de adressen kunt gaan schrijven

Extra tip: maak in een bestand verschillende teksten voor mogelijke scenario’s voor het vieren van jullie bruiloft. Dan heb je die klaar staan en ben je goed voorbereid op eventuele veranderingen.

Lees ook: Wanneer trouwkaarten bestellen en versturen
Lees ook: Trouwkaarten voor daggasten en avondgasten
Lees ook: Bruiloft plannen: wat kun je wel doen?