Zo maak je een trouwuitnodiging in 9 stappen

stappenplan trouwkaarten maken

Bekijk je doelloos honderden trouwkaarten op het internet en lukt het niet om te kiezen? Weet je niet waar je moet beginnen? Wil je graag duidelijkheid, overzicht, tijd en energie besparen? In dit artikel ga ik je in negen stappen uitleggen hoe je overzicht houdt in het kiezen en bestellen van trouwkaarten.

Ik - Jo-Anne - ben jaren professioneel ceremoniemeester geweest en vaak hoorde ik de bruidsparen nadat de trouwkaarten op de post waren verzuchten: “We wisten niet dat trouwkaarten maken zo veel tijd en energie zou kosten”.

In dit artikel ontdek je welke negen stappen je moet nemen zodat je zonder zorgen en met overzicht de mooiste trouwkaarten kunt bestellen. Je bespaart tijd en energie!

Stappenplan

Stap 1: Budget vaststellen
Stap 2: Stijl bepalen
Stap 3: Trouwkaart kiezen
Stap 4: Tekst trouwkaart
Stap 5: Proefdruk bestellen
Stap 6: Adressenlijst maken
Stap 7: Aanpassingen aan kaart doen
Stap 8: Trouwkaarten bestellen
Stap 9: Uitnodiging huwelijk versturen

Stap 1: Budget vaststellen

Het heeft geen zin om zonder budget te beginnen aan je zoektocht naar trouwkaarten. De kosten kunnen namelijk behoorlijk oplopen als je de mooiste Pinterestplaatjes bekijkt. De kosten voor kalligrafie of uniek ontworpen trouwkaarten zijn hoger dan voor trouwkaarten uit een voorbeeldcollectie. Weet je al hoeveel trouwkaarten jullie nodig hebben? Als je weet naar hoeveel adressen een trouwkaart gestuurd moet worden, dan kun je kosten goed berekenen.

De kosten waar je op moet rekenen zijn:

- bestellen van proefdruk(ken)
- drukken van de kaarten
- verzendkosten (van de trouwkaarten naar jou thuis)
- enveloppen
- postzegels
- eventueel extra’s zoals speciale pennen om adressen te schrijven, sluitzegels, touwtjes etc.

De kosten voor de eerste proefdruk hebben we bij Stijlvolle Trouwkaarten zo laag mogelijk gehouden: €1,- / €2,50 (zonder verzendkosten).

Welke factoren bepalen de prijs van een trouwkaart?

- een enkele of dubbele kaart
- het formaat van de trouwkaart
- materiaal: papiersoort, hout, karton
- met of zonder folie
- extra kaartjes bij de trouwkaart
- extra produkten voor de finishing touch

Beslis samen hoeveel kosten je wilt maken voor de trouwuitnodiging en ga dan gericht zoeken binnen de marges die je gesteld hebt.

Stap 2: Stijl bepalen

De mooiste trouwkaart is een trouwuitnodiging die bij jullie persoonlijkheden en stijl past. Als je niet weet of je een (kleur)thema wil, begin dan met het verzamelen van plaatjes op Pinterest. Laat je aanstaande ook pins bewaren op dit bord. Als je in een overzicht de plaatjes op Pinterest bekijkt, dan kun je wel zien welke stijl of kleur vaak naar voren komt. Stijlen kunnen bijvoorbeeld zijn: klassiek, botanisch, minimalistisch, vintage, trendy, kleurrijk, landelijk of romantisch.

TIP: Stel jezelf de vraag: Welke stijl en sfeer past bij ons, de trouwlocatie en het seizoen waarin we trouwen?

 

Neem de tijd om jullie stijl te kiezen. Waarom? Als je niet gericht kunt zoeken binnen het budget, dan zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer en weet je niet meer wat je echt mooi vindt. Als je budget en stijl weet, dan gaat het zoeken naar de mooiste trouwkaart je tijd en energie besparen.

Stap 3: Trouwkaart kiezen

En dan begint het leukste gedeelte: de trouwkaarten uitkiezen! Zo werkt het op Stijlvolle Trouwkaarten
Er zijn twee opties: een trouwkaart kiezen uit
de collectie die wij hebben ontworpen of zelf een trouwkaart ontwerpen.

collectie trouwkaarten
trouwkaart zelf ontwerpen

Optie 1: Om de collectie met trouwkaarten te bekijken, kun je heel handig werken met de filters. Hiermee kun je zoeken op bijvoorbeeld kleur, stijl of thema. Wanneer je een mooi ontwerp gevonden hebt, kun je deze bewaren in je EIGEN COLLECTIE door op het hartje onder de trouwkaart te klikken. Het is fijn als je gelijk één kaart de mooiste vindt, maar dit is vaak niet het geval. Er kunnen meerdere kaarten zijn die je mooi vindt. Je kunt de trouwkaarten die het niet gaan worden ook weer verwijderen uit je EIGEN COLLECTIE door op het prullenbakje te klikken.

We hebben trouwuitnodigingen in verschillende vormen: vierkant, staand, liggend, panorama en langwerpig. Je eigen smaak en stijl zal voor de vorm bepalend zijn. Heb je een prachtige trouwuitnodiging gezien, maar heeft die niet het formaat dat jullie willen? Dus een enkele trouwkaart kan een dubbele trouwkaart worden of een ontwerp van een vierkante trouwkaart kan omgezet worden naar een staande trouwkaart. Er is veel mogelijk en we vinden het leuk om een trouwkaart te ontwerpen naar jullie wensen. Laat ons de vorm van de kaart aanpassen. Dit is een service zonder kosten.

Optie 2: Ben je creatief of heb je een bepaalde stijl en sfeer voor ogen en wil je je kaart graag zelf ontwerpen? Begin dan met een blanco kaart. Je weet dan zeker dat je een unieke trouwkaart ontwerpt, helemaal naar je eigen wens. Je kunt onze beeldbank gebruiken voor het toevoegen van teksten, afbeeldingen, achtergronden en foto’s. Voordat je met deze optie begint adviseer ik je om eerst stap 4 te lezen.

Als jullie een trouwkaart hebben gekozen, laat je dan niet verleiden om gelijk de teksten in te vullen. In de volgende stap geef ik je structuur voor het maken van de teksten. Je krijgt duidelijk welke informatie op de trouwkaart moet komen te staan. Dit scheelt weer tijd en energie!

klassieke trouwkaarten
botanische trouwkaarten
Trouwkaarten met touwtje
Houten trouwkaarten

 

Stap 4: Tekst trouwkaart

Het maken van de teksten kost meer tijd dan je zou willen, is mijn ervaring. Je moet over veel details goed nadenken. Als jullie alle gasten voor het hele programma uitnodigen op één locatie,  dan kost het maken van de tekst minder tijd dan wanneer je verschillende genodigden hebt voor verschillende programma-onderdelen op verschillende locaties. 

Om jullie te helpen met welke tekst je wel en niet op een trouwkaart plaatst hebben we een artikel geschreven met 8 vragen. Als je deze vragen beantwoordt, dan is het je duidelijk welke informatie op de trouwkaart(en) vermeld moet worden. Aan de hand van deze lijst heb je per genodigde de informatie die nodig is om te vermelden op jullie kaart. Door deze vragen te beantwoorden wordt het jullie ook duidelijk of je één trouwkaart met een extra kaartje moet maken of een trouwkaart in twee verschillende versies.

Daarna begint het opmaken van de teksten in de trouwkaart. Hierin kun je een keuze maken die ook weer past bij de stijl van jullie trouwdag. Kiezen jullie een stijlvolle trouwkaart dan is de tekst volledig gecentreerd uitschrijven een prima optie. Willen jullie de informatie op een speelse manier vermelden, kies dan voor lijstjes met of zonder icoontjes.

TIP: laat je tekstueel inspireren door de teksten op onze trouwkaarten op de site.

 

Een trouwkaart zonder spelfout is de wens van iedereen, dus lees ook dit artikel met de 10 meeste gemaakte spelfouten in trouwkaarten en laat voor de zekerheid iemand anders jullie kaart nalezen.

Als de tekst klaar is ga je naar je eigen collectie in je account en open je de trouwkaart die jullie hebben gekozen in de kaartopmaker. De teksten kunnen ingevoerd worden.

Hebben jullie trouwkaarten met teksten voor daggasten en avondgasten, dan adviseer ik je om eerst de trouwkaart voor de daggasten te maken en daarvan een proefdruk te bestellen. Als deze trouwkaart helemaal goed is, kun je makkelijk een kopie maken en de tekst aanpassen voor de avondgasten. Anders zou je op meerdere kaarten aanpassingen moeten doen, als dat nodig blijkt.

Lees ook: Checklist voor tekst op trouwkaart

Stap 5: Proefdruk bestellen

proefdruk trouwkaart

Waarom een proefdruk bestellen? Omdat de kleuren op elk computerscherm anders zijn en het daarom handig is om de kaart in het echt te zien. Ook het papiersoort waar voor je kiest heeft invloed op de kleuren. Je kunt je vergissen in te grote of te kleine puntgrootte van de teksten of een spelfout hebben gemaakt. Dan is het handig als je dat constateert en nog kunt aanpassen.

Wanneer een proefdruk bestellen? Bestel een proefdruk ongeveer 12 tot 8 weken voor de bruiloft. De trouwkaarten mogen 6 weken voor de bruiloft op de post dus dan heb je voldoende tijd om de proefdruk te bestellen.

Stap 6: Adressenlijst maken

In de tussentijd kun je de adressenlijst compleet maken. Maak een duidelijk bestand in Excel. Ik vind zelf Google Drive handig zodat je nooit iets kwijtraakt en altijd de laatste update hebt. Jullie ceremoniemeester heeft t.z.t. ook een lijst met genodigden nodig!
Je stuurt naar elke familie en elk koppel maar één kaart. Het aantal kaarten dat jullie nodig hebben is dus lager dan het aantal genodigden!

Lees ook: Zo schrijf je het adres op de envelop

Stap 7: Aanpassingen aan kaart doen

De proefdruk kan nog aangepast worden! Je opent de kaart in de kaartopmaker en maakt de aanpassingen. Bestel nog een proefdruk als je toch een groter of kleiner formaat wenst. Ons advies is om niet een trouwkaart kleiner of groter te bestellen dan de proefdruk zonder nog een proefdruk te bestellen. De tekst moet altijd gecontroleerd worden op leesbaarheid!

TIP: Laat een derde persoon jullie spelling nog een keer checken!

 

Stap 8: Trouwkaarten bestellen

Voordat je gaat bestellen adviseer ik je even een checklist te maken. Schrijf daarop de aantallen die je van elke variant nodig hebt, het formaat en de papiersoort. Zo maak je tijdens het bestellen geen fout.

Voorbeeld van een checklist:

- Aantal trouwkaarten daggasten:
- Aantal trouwkaarten avondgasten:
- Aantal extra kaartjes:
- Papiersoort:
- Formaat:
- Kleur envelop
- Extra product:

Voor 18.00 uur besteld is dezelfde avond verstuurd met PostNL. Hier lees je meer over het verzenden van onze trouwkaarten.

Stap 9: Uitnodiging huwelijk versturen

Als je bij stap 6 een perfecte adreslijst hebt gemaakt kun je beginnen met het schrijven van de adressen op de enveloppen. Schrijven? Ja, dit is een van de weinige etiquetteregels die voor het versturen van trouwkaarten geldt. Jullie kunnen kiezen voor een formele of informele aanhef. Kies wat bij jullie past. 

TIP: Als jullie bij stap 2 hebben besloten dat jullie van een klassieke stijl houden, houd dan bij het schrijven van de envelop de formele schrijfwijze aan.

 

Handig om te weten over de postzegels 

De proefdruk met de envelop had je al in huis, dus die kun je wegen en zo de waarde van de postzegel bepalen. Wist je dat PostNL trouwpostzegels heeft, of dat je ons een gratis ontwerp van de postzegel kunt laten maken? Natuurlijk passend bij jullie trouwkaart. Dit ontwerp upload je dan bij PostNL. Op deze pagina lees je alles over de postzegels.

Over de envelop

We hebben meer dan 20+ kleuren enveloppen. Maak je envelop af met een leuke sluitzegel of lakzegel!

Zo schrijf je netjes de adressen

Met dit trucje schrijf je de adressen netjes recht op de envelop

En dan is het tijd om de trouwkaarten in de brievenbus te stoppen!
We hopen dat jullie leuke reacties krijgen op de trouwkaart. De laatste voorbereidingen voor de bruiloft kunnen gaan beginnen.

TIP: Stop de trouwkaarten op donderdag voor 17.00 uur in de brievenbus. Jullie familie en vrienden ontvangen de trouwkaart op vrijdag of zaterdag. Dit zijn de dagen dat ze in de weekendmodus zijn en waarschijnlijk meer tijd hebben om jullie prachtige trouwkaart rustig te lezen.

  

Kies jullie trouwkaarten of lees meer waardevolle blogs.